Menüpontok

2012. január 18., szerda

Indiai csirke-curry

Ázsiai utazásra indulunk! Nekem legalábbis mindannyiszor ezt jelenti, ha valami indiai ételt készítek. Amint a fűszerek pirulni kezdenek, ahogy kialakulnak az élénk színek, a varázslatos illatok és ízek, mintha kitárulna a kelet kapuja…

A curry, India egyik legfontosabb nemzeti étele, mára azonban nem csak ott, hanem a világ sok nagyvárosában például Angliában és mindenhol elterjedt, ahol komolyabb indiai népesség található. Az étel egyébként szoros rokonságban áll a mi pörköltünkkel, hiszen az alap itt is hagyma, illetve fűszerek, aztán a megpirított hús, a végeredmény pedig egy szaftos egytálétel. Ezzel nagyjából össze is foglaltuk a legfontosabbakat, annál is inkább, mivel a curry nem egy kőbevésett dolog. A fűszerek szabadon variálhatók, s csak a fantáziánkon vagy a beszerzésen múlik, hogy csirke, pulyka, hal, sertés- vagy marhahús lesz a domináns, és akkor még nem szóltam a „vegákról”, akik zöldség-curry-t is könnyűszerrel készíthetnek.

Egy csepp India...
Indiában több ezer éve fogyasztják, Európába az angolok közvetítésével került valamikor a 17-18. században, miután az birodalom gyarmatosította Kalkuttát, majd Bombayt. Az 1700-as évek végén a londoni étlapokon már jellemző ételként szerepelt a curry, majd az egész szigetországban elfogadottá vált. Az eltelt évszázadok alatt persze többször finomították, majd megjelentek a külön erre a célra kifejlesztett kész fűszerkeverékek, s mára egy felmérés szerint a curry a britek egyfajta nemzeti ételévé is vált, ezen pedig ne is csodálkozzunk, hiszen az ázsiai ország egészen 1947-ig a britek fennhatósága alatt létezett.

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb
2 gerezd fokhagyma
4 vékony szelet friss gyömbér
2 tk. kókuszreszelék
3 tk. kurkuma
1 tk. kardamom-mag
2 szem szegfűszeg
1 közepes fahéj
2 tk. őrölt köménymag
2 tk. őrölt koriandermag
1 közepes chilipaprika
2 apróra vágott vöröshagyma
3 apróra vágott paradicsom
1 tk. só
2 tk.olaj
3 dl kókusztej vagy tej
1 kisebb csokor friss koriander

A csirkecombot szabadítsuk meg a csonttól, mossuk meg jól, és vágjuk nagyobb kockákra. Akinek van, tegyen bele egy far-hátat, mert jó ízt ad, ezt később ki is lehet venni. Mozsárban zúzzuk péppé a fokhagymát, a kókuszreszeléket, a kardamom-magot, a szegfűszeget, és kevés olajon kezdjük el pirítani. Néhány perc múlva mellé tesszük a fahéjat, a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a kurkumát, a gyömbért, az őrölt köményt, a koriandermagot, a chilit és a paradicsomot. Sózzuk, és kb. 5-10 perc múlva tegyük hozzá a feldarabolt csirkét. Ízesítjük sóval, borssal, majd hozzávetőleg negyed óra múlva hozzáöntjük a kókusztejet, és lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. A legvégén megszórjuk friss, apróra vágott korianderrel. Naan kenyeret, dhalt, párolt zöldségeket, rizst, salátákat fogyaszthatunk mellé.

8 megjegyzés:

  1. Pikáns és remekbe szabott étel..! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosenmayer András2012. január 18. 11:07

      Köszönöm szépen Zsolti!

      Törlés
  2. Kedvencem az indiai konyha...főleg a Mughlai Makhani Csirke, paradicsomos vajas szószban készítv, fokhagymás vajas Nan-nal...
    Alkalmanként főzzük is a vendégeknek, ha időm jut rá, vagy olyan vendégek jönnek, akik már kóstolták, és ezt kérik...
    TiBORotok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosenmayer András2012. január 18. 15:03

      TIBORunk! Remekül hangzik, jó lenne megkóstolni. Köszönjük a hozzászólást és az ötletet! :-)

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki! Mi is szeretjük az indiai ízeket. Szeretem a zöldséges, hús nélküli ételeket, pedig nem vagyok vega.
    Van a blogomon egy vajas csirke recept. Szívesebben eszem, mint készítem, mert némelyik étel nagyon munkás.
    A tiéd most nem tűnik bonyolultnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosenmayer András2012. január 19. 8:10

      Köszi! Valóban nem volt bonyolult, de még így is lehet egyszerűsíteni, ha valakinek sok :-)

      Törlés
  4. Ma készítettem el először, szuper finom lett köszönöm szépen a receptet sikerült vele a családot elkáprásztatni...

    Miki

    VálaszTörlés
  5. Szerintem egy kis currypor sem rontana rajta... ;)

    VálaszTörlés