Ázsiai utazásra indulunk! Nekem legalábbis mindannyiszor ezt jelenti, ha valami indiai ételt készítek. Amint a fűszerek pirulni kezdenek, ahogy kialakulnak az élénk színek, a varázslatos illatok és ízek, mintha kitárulna a kelet kapuja…
A curry, India egyik legfontosabb nemzeti étele, mára azonban nem csak ott, hanem a világ sok nagyvárosában például Angliában és mindenhol elterjedt, ahol komolyabb indiai népesség található. Az étel egyébként szoros rokonságban áll a mi pörköltünkkel, hiszen az alap itt is hagyma, illetve fűszerek, aztán a megpirított hús, a végeredmény pedig egy szaftos egytálétel. Ezzel nagyjából össze is foglaltuk a legfontosabbakat, annál is inkább, mivel a curry nem egy kőbevésett dolog. A fűszerek szabadon variálhatók, s csak a fantáziánkon vagy a beszerzésen múlik, hogy csirke, pulyka, hal, sertés- vagy marhahús lesz a domináns, és akkor még nem szóltam a „vegákról”, akik zöldség-curry-t is könnyűszerrel készíthetnek.
Egy csepp India... |
Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb
2 gerezd fokhagyma
4 vékony szelet friss gyömbér
2 tk. kókuszreszelék
2 gerezd fokhagyma
4 vékony szelet friss gyömbér
2 tk. kókuszreszelék
3 tk. kurkuma
1 tk. kardamom-mag
2 szem szegfűszeg
1 tk. kardamom-mag
2 szem szegfűszeg
1 közepes fahéj
2 tk. őrölt köménymag
2 tk. őrölt koriandermag
1 közepes chilipaprika
2 tk. őrölt köménymag
2 tk. őrölt koriandermag
1 közepes chilipaprika
2 apróra vágott vöröshagyma
3 apróra vágott paradicsom
1 tk. só
2 tk.olaj
3 dl kókusztej vagy tej
3 apróra vágott paradicsom
1 tk. só
2 tk.olaj
3 dl kókusztej vagy tej
1 kisebb csokor friss koriander
A csirkecombot szabadítsuk meg a csonttól, mossuk meg jól, és vágjuk nagyobb kockákra. Akinek van, tegyen bele egy far-hátat, mert jó ízt ad, ezt később ki is lehet venni. Mozsárban zúzzuk péppé a fokhagymát, a kókuszreszeléket, a kardamom-magot, a szegfűszeget, és kevés olajon kezdjük el pirítani. Néhány perc múlva mellé tesszük a fahéjat, a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a kurkumát, a gyömbért, az őrölt köményt, a koriandermagot, a chilit és a paradicsomot. Sózzuk, és kb. 5-10 perc múlva tegyük hozzá a feldarabolt csirkét. Ízesítjük sóval, borssal, majd hozzávetőleg negyed óra múlva hozzáöntjük a kókusztejet, és lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. A legvégén megszórjuk friss, apróra vágott korianderrel. Naan kenyeret, dhalt, párolt zöldségeket, rizst, salátákat fogyaszthatunk mellé.
Pikáns és remekbe szabott étel..! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsolti!
TörlésKedvencem az indiai konyha...főleg a Mughlai Makhani Csirke, paradicsomos vajas szószban készítv, fokhagymás vajas Nan-nal...
VálaszTörlésAlkalmanként főzzük is a vendégeknek, ha időm jut rá, vagy olyan vendégek jönnek, akik már kóstolták, és ezt kérik...
TiBORotok
TIBORunk! Remekül hangzik, jó lenne megkóstolni. Köszönjük a hozzászólást és az ötletet! :-)
TörlésNagyon jól néz ki! Mi is szeretjük az indiai ízeket. Szeretem a zöldséges, hús nélküli ételeket, pedig nem vagyok vega.
VálaszTörlésVan a blogomon egy vajas csirke recept. Szívesebben eszem, mint készítem, mert némelyik étel nagyon munkás.
A tiéd most nem tűnik bonyolultnak.
Köszi! Valóban nem volt bonyolult, de még így is lehet egyszerűsíteni, ha valakinek sok :-)
TörlésMa készítettem el először, szuper finom lett köszönöm szépen a receptet sikerült vele a családot elkáprásztatni...
VálaszTörlésMiki
Szerintem egy kis currypor sem rontana rajta... ;)
VálaszTörlés