2012. június 2., szombat

Zöldspárga rizottó, ahogy még sose…

Rizottót készíteni igazán nem nagy ördöngösség, sok alapanyag sem kell hozzá, viszont az a kevés mindig legyen jó! Sokan azt mondják, csak kifejezetten rizottó rizsből (pl. Arborio) az igazi, ezt én most próbáltam megcáfolni. No, meg persze lemondtam arról is, hogy parmezánt használjak, és ezúttal a fehérbort is kihagytam.

Ez a fajta rizottó már nálunk is egyre népszerűbb, de be kell vallanom, én először Ausztriában találkoztam vele, ott ilyenkor szinte elmaradhatatlan az éttermek, vendéglők étlapjairól. Április-május táján igazán érdemes hajtani, vadászni a spárgát, hiszen sajnos nem sokáig élvezhetjük friss formájában. Nálunk mindkét változat rendszeresen készül, de a szívünk a zöldebbik változat felé húz!

Hozzávalók 2 főre:
kb. 20 dkg rizs,
jó fél liter zöldségalaplé,
6 szál spárga, 10 dkg vaj,
fél fej hagyma,
só, frissen őrölt bors,
ementáli sajt.

Elkészítés:
Az alaplevet előre elkészítjük. Készülhet szárnyasból, zöldségekből, gombából, csontból, húsból. A miénkben ezúttal gyökér, újrépa, fél hagyma és spárga volt. A spárgák fejét levágtam, és a szárat akkor tettem a levesbe, mikor az már majdnem készen volt. A fejeket csak közvetlenül a tálalás előtt 2-3 perccel adtam hozzá, ezek készülnek el a leghamarabb. Mikor a spárga megfőtt, kiszedtem nagyjából centis darabokra vágtam. Ha az alaplé elkészült, folyamatosan melegen kell tartani.
A rizst az előzőleg lereszelt vöröshagymán és vaj felén lassan kezdjük el pirítani. Amikor már üvegesedik a rizs, mehet hozzá az első merőkanál alaplé, mindig csak annyit, ami ellepi, s ezt többször megismételjük. Innentől kezdve, közel húsz percig nem szabad magára hagyni az ételt, folyamatosan mer-kever „állapotban” legyünk. Mikor elértük az al dente állapotot, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, beletesszük a spárgát, és zárózsiradékként hozzákeverjük a vaj másik felét, ezután ízlés szerint reszelünk bele sajtot. Erőteljesen megkeverjük, és 1-2 percig állni hagyjuk.
Tálaláshoz mélytányért használunk, az elkészült ételt pedig a spárgafejekkel díszítjük. A rizottó akkor jó, ha lágy, szaftos, krémes és mindig frissen készítjük-fogyasztjuk!

2 megjegyzés:

 1. Azon kívül, hogy én csakis az első felöntésre, de mndig használok bort bele és hogy soha nem szeretném ementálival csinálni, majdnem pontosan követed a klasszikus jó receptet, amit én is szoktam. Mondjuk én soha nem reszelek hagymát, de ez abszolút részletkérés.
  Viszont amit mindig szoktam: a spárgának a kicsire felvágott részeit is épp csak megbuggantom a forró vízben, ah tényleg zsenge, akkor pedig még ezt sem teszem, hanem az első "kör" után, tehát amikor a bor elfőtt, akkor direktbe teszem bele a rizottóba. Kicsit túlmegy ugyan a végére, de az ízét teljes egészében ide adja majd bele. A roppanósra hagyot spárgafejeket pedig én csakis az utolsó vaj-parmezán lökettel teszem bele, az a hő épp elég szokott neki lenni és megmarad a frissessége.
  Örömétel! :)

  VálaszTörlés
 2. Rosenmayer András2012. június 5. 7:24

  Köszönöm szépen a hozzászólást, igazán megtisztelő! Az ementáli azért került bele, mert egyszerűen az volt itthon, de valóban nem ér fel a parmezánnal :-))

  VálaszTörlés