Menüpontok

2012. december 16., vasárnap

Tyúkleves az Ínyesmester nyomán

Nálunk – akárcsak más jó magyar családnál – minden hétvégén visszatérő étel a tisztességes húsleves. Legtöbbször csirkéből, ritkábban marha- vagy sertéshúsból készítjük, igen ritka esemény viszont a tyúk. Ráadásul egyedül, minden segítség nélkül most készítettem először. Segítségemre volt az „Ínyesmester” :-)

Magyar Elek így ír a levesről, az 1932-ben megjelent könyvében: „A tyúklevesről sohase mondjunk le, valahányszor alkalmunk nyílik levével, omlós fehér húsával s a sok egyéb jóval, ami benne főtt, hogy egyesítse erőit, ízeit, zamatát a nemes cél érdekében. Midőn belemerítjük csillogó kanalunkat, hogy vágyódó szájunkhoz emeljük, illatos pára száll felénk,s jelzi, mily magasrendű élvezet jut osztályrészül a következő pillanatban ízlelőérzékünknek. Mint mondottam, aranysárga színű, sűrű, szinte olajszerű legyen ez a lé, az ember – sérelem ne essék az illendőségen – akaratlanul is csámcsogjon kicsit, amikor a végén a kanalat leteszi, mert különben talán össze is ragadna a szája széle a gyors kocsonyásodásra hajló eledeltől.(…)"

Egy igen szép fél tyúkot találtam a tőlünk kőhajításnyira lévő szárnyasboltban. Volt vagy két kiló, bőre halványsárga, alatta jól látható finom hús, de lábak, máj, zúza, szív, nyak is lapult belsejében. A tyúkot közepes lángon feltettem főni. Kis idő múlva jó alaposan lehaboztam, ízesítettem sóval, egész borssal, és hozzátettem az előzőleg megtisztított, piacon vásárolt, jóízű sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és karalábét. Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak gyöngyözik – bő három óra alatt készre főztem. Ha kész, le kell szűrni, kicsit ülepszik, s ha úgy ítélitek meg, le lehet szedni a képződött zsírt is a tetejéről.

Tipp: 
Szerintem a leves elmaradhatatlan „kelléke” a cérnametélt, és egy jó kis csípős zöldpaprika. Együtt is lehet tálalni, de sokan szeretik ezt a fajta levest csak magában, esetleg a zöldségekkel, majd utána a főtt húst egy kis snidlingmártással, spenóttal, esetleg friss tormával együtt is fogyasztani. Jól illik hozzá a fröccs!!!  



4 megjegyzés:

  1. Ebben találhattok hasonló szépségeket: A magyar úri család konyhája c.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a hozzászólást és az ajánlást!

    VálaszTörlés
  3. Rosenmayer András2012. december 23. 7:49

    Kedves Névtelen! Érdekesnek hangzik, amit írsz. A magyar úri család konyhája..., ki a szerző, hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Podruzsik Béla, a Hungária Nagyszálló konyhafőnöke, én a booklinnál rendeltem, de láttam máshol is. A legjobb beütni a címét a keresőbe és ki lehet választani a kereskedőt, Boldog Új Évet.

      Törlés