A húskenyér (leberkäse) nyugati szomszédunk
egyik fontos gasztronómiai fogalma. Egész kis kultusz lengi körül, vásárolható a
legkisebb bolttól a legnagyobb hipermarketig, legtöbbször kóstolható a
henteseknél is, de sokszor a házi ízekben világbajnok buschenschankokban is egyedi változatokra bukkanhatunk. Eszik hidegen, melegen, roston sütve, tányéron, vagy
zsemlébe téve. Ezt a változatot ehetjük akár otthon, de városnézésre, piknikre
is remek tipp.
A mostani sajtos változat alapját azonban nem
Ausztriában, hanem egy soproni hentesboltban vettem. Egy kevés újhagymát
felkarikáztam, és zsiradékon enyhén lepirítottam, majd kevés cukrot tettem
hozzá, karamellizáltam.
Néhány perc
elteltével egy evőkanál mustárt tettem hozzá, elkevertem, majd kevés
balzsamecetet és egy közepes, felkarikázott paradicsomot adtam hozzá, az
egészet kissé visszaforraltam.
Egy másik serpenyőben minden zsiradék nélkül
megpirítottam az ujjnyi vastag húskenyeret, és a buci alját, tetejét és egy
kicsit a belsejét is. Nem baj, ha kicsit füstöl, így lesz igazán jó íze. Mikor
a húskenyér elkészült, a buciba teszem, jócskán teszek rá az édeskés-fűszeres zöldségekből,
majd az egész tetejét friss rukkolával borítom be.
Persze szabadtéren, faszénparázson készítve az igazi, barátainkat, de akár a gyerkőcöket is meglephetjük vele.
Tapasztaltam…
2013: Parajos-ricottás galuska
2012: Déli serpenyős
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése