2011. március 9., szerda

Dobos C. József emlékére

Tavaly volt 125 éve, hogy a magyar szakács- és cukrászművészet hallhatatlan alakja, Dobos C. József megalkotta híres, mai napig létező tortáját. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a jeles évfordulóra jelentette meg a „Dobos és a 19. század cukrászata Magyarországon” című kiadványt.

„Egy új étel felfedezése többel
járul hozzá az emberi nem 
sorsának javulásához, mint 
ha a tudomány egy új 
csillagot fedezne fel…”
(Anthelme Brillat-Savarin)


A Csapó Katalin – Éliás Tibor szerzőpáros magyar-angol nyelvű könyvének első része a magyar cukrászat 18-19. századi izgalmas történetén vezet keresztül. A kezdeti alapanyagok, a cukrászműhelyek világa, híres budapesti és vidéki cukrászdák, a cukrásztársadalom jeles képviselői, valamint az édességszerető korabeli közönség által kedvelt termékek elevenednek meg a gazdagon illusztrált kötet lapjain.

A könyv második része egyfajta életmű, hiszen részletesen taglalja Dobos C. József életútját, a családi gyökerektől, a döcögős üzletnyitáson át a Dobos-torta születéséig és fogadtatásáig, és nem utolsó sorban ismerteti az eredeti receptet. A tévhittel ellentétben a Mester elsősorban szakács volt, hiszen a szakmabelieknek legalább annyira ismert főműve a Magyar-Franczia Szakácskönyv, mint a nevét viselő torta, emellett pedig hallatlanul pedáns, de ugyanakkor egy különc ember képe elevenedik meg a lapokon, aki csak a szakmájának élt. Ilyen és ehhez hasonló történeteket ad közre Éliás Tibor, aki sok éve gyűjti és ápolja állhatatosan a Dobos-örökséget, így nála hitelesebb szakértővel, aligha találkozhatunk a témával kapcsolatban.

Édességkedvelőknek, cukrászda és kávéház látogatóknak, ínyenceknek, a gasztronómia és vendéglátás története, valamint a 19. századi Magyarország társadalom- és kultúrtörténete iránt érdeklődők számára egyaránt izgalmas olvasmány lehet a szerzőpáros munkája. 4 megjegyzés:

 1. A Dobos, a Gundel, a Gerbaud számomra eddig és ezután is a Magyar Gasztronómia megtestesítői voltak. Szégyen, hogy örökségükkel több évtizedekig nem foglalkoztak. Örvendek a könyv megjelenésének!!!

  VálaszTörlés
 2. Nem nagyon bírom a Dobos Tortát. Utoljára gyerekként ettem. Szerintem túl édes. Nem lehetne valahogy modernebbé tenni?

  VálaszTörlés
 3. @Névtelen...
  A könyvből is kiderül, hogy az eredeti Dobos nem volt émelyítően édes, inkább légiesen krémes. Az eltelt évtizedek alatt sokan és sokféle módszerrel próbálkoztak a torta készítésével, de az eredetivel ritkán lehetett találkozni. A könyvből mindenesetre kiderül az eredeti recept, és az is, hogy hol lehet megkóstolni, rendelni az eredeti tortát.

  VálaszTörlés
 4. Sokáig éljen a Dobos-torta!!!

  VálaszTörlés