Menüpontok

2011. augusztus 7., vasárnap

Katalónia 2009 I. rész

Katalóniába visszavágyik az ember, ha hívják, akkor még inkább. 2009. február végén már összességében harmadszor látogattam a régióba, ebből kettő, szűken vett szakmai, meghívásos út volt. Látszik, hogy Európa délnyugati szegletében döntéshozói és termelő oldalon is fontosnak tartják az efféle kapcsolattartást, arrafelé már rájöttek, hogy másként nem megy. Ebben azért még itthon kicsit fejlődni kell.

Akárhogyan is van, február 24-én ismét felemelkedett a gép Ferihegyről, majd egy rövid zürichi átszállással érkeztem meg kora délután Barcelonába, Budapesten még -2 fok és hóesés, a katalán fővárosban pedig 16 fok és gyönyörű napsütés várt. Érthetően nem volt nehéz átállni, így felfokozott izgalommal vártam a négynapos program kezdetét.

Még aznap este ellátogattunk a Raventos i Blanc pincészethez, Sant Sadurni d’ Anoiába, ahol Rosa Aguado már türelmetlenül várt minket. A nyugat-európai, USA, Japán, ausztrál és brazil piacokkal felvértezett takaros kis birtok mintegy félórás kellemes buszozásra volt Moja melletti szálláshelyünktől.
   Ahogy azt jobb helyeken már megszokhattam, rögtön a szőlőterületek felé vettük az irányt. A birtok igen szerencsés helyen fekszik, de megépítése egyben tudatos is volt, hiszen a szőlők nagy része a központi épülettől mintegy tíz kilométer nagyságú körön belül fekszik.
   A pincészetet 1986-ban alapította Josep Maria Raventós i Blanc egy több évszázados hagyományokra visszatekintő szőlőbirtokon. Ez a kilencvenhektárnyi terület a 15. századtól kezdve, generációról generációra öröklődött, többek között, az alapító dédnagyapja Josep Raventós i Fatjó, volt az, aki 1872-ben elkészítette az első palack cava-t Spanyolországban. A szakmai tapasztalat és a termékeny föld lehetővé tette, hogy az alapítás első percétől fogva kiváló szőlőfajtákat telepítsenek, a szokásos katalán hármas mellett chardonnayt, cabernet sauvignon-t, merlot-t, monastrellt és pinot noir-t.


A birtok jelentős modernizálásokat hajtott végre az elmúlt években, de ezek mellett igen nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére is, így Katalóniában elsőként kapták meg a „Catalonia with a Certificate in Sustainable Viticulture” elismerést. A cég elsősorban a pezsgőkészítésre helyezi a hangsúlyt, hiszen „gyöngyös palackból” vagy félmilliónyit, míg a csendes borokból csak háromszázezret töltenek.

Reserva Brut L’ Hereu 2006 ٭٭٭٭
Halvány zöldes-sárga szín, illata virágos és gyümölcsös, de egy kis mézet is hoz. Szép szénsavtartalom, apró gyöngyök, melyek olvadnak a szájban. Komplex, gyümölcsös ízvilág fehér húsú barackkal, szép savtartalommal, egész kevés ásványossággal.

Gran Reserva De la Finca 2004 ٭٭٭٭
Már színében is érett, egyértelmű palackbukét hoz. Komplex, itt is megjelennek a virágok és a gyümölcsök, szájban egy kis krémesség is fellép. Minerális, nagyon szép egyensúly és kiteljesedés. Mézes, nagyon kellemes íz, szép befejezés.

Silencis 2008 ٭٭٭
Halvány, zöldes-citrusos szín, trópusi gyümölcsök jelentkeznek az illatban. Szájban szépen indul, kellemes gyümölcsösséget, jó egyensúlyt ad. Utóízében is gazdagon viszonozza a gyümölcsösséget, érintésnyi ananászt és kukoricát hoz, majd megjelenik egy egészen kellemes fűszeresség és egy érdekes kesernyésség.  

Negra 2005 ٭٭٭٭
Rubinszín, igen kellemes illat sok fűszerrel, fahéjjal, ánizzsal, szegfűszeggel. Sok piros bogyós gyümölccsel indít, közepes testet ad, viszont tanninjai még nagyon fiatalok, kissé szárítóak. Lecsengése közepesen hosszú.

A jól megérdemelt éjszakai pihenő, kis frissítő ebéd után másnap, február 25-én ismét buszba pattantunk, hogy kipihenjük a „száraz dolgokat”, és meglátogassuk a Pere Ventura birtokot, mely alig félórás utazásra volt szálláshelyünktől. Christian González kalauzolásával sikerült betekintést nyernünk az építészetileg is komoly élményt jelentő pincészet életébe. Itt már nagyobb volumennel találkoztunk, a pezsgőből pontosan a dupláját, míg borból hasonló mennyiséget termelnek, mint a Raventos i Blanc pincészetnél.
   A szőlőbirtokot Pere Ventura Vendrell alapította 1992–ben, aki egy XIX. századra visszatekintő tradicionális szőlőtermesztő dinasztia utódja. A pincészet létrehozásakor kizárólag egy cél vezérelte: a lehető legmagasabb minőségű prémiumkategóriás bor és pezsgő készítése. A vállalat azóta is ezt tartja szem előtt, és a szőlőtermesztés, valamint a bor- és pezsgőgyártás terén is fáradhatatlanul újabb és újabb technológiát, élenjáró eljárásokat vezet be, az eredeti célkitűzés megvalósítása érdekében. A cég termékei, a hazai piacon kívül, Európában, Amerikában és Ázsiában kerülnek értékesítésre.


Brut Nature Tresor ٭٭٭٭
Nagyon világos szín, szinte teljesen víztiszta. Tiszta, szép pezsgőillat, élesztős, kissé ásványos jegyekkel. Visszafogott gyöngyözés, de szép gazdag íz jellemzi. Korrekt, tiszta pezsgő, azt adja, amit ígér.

Cava Brut Reserva ٭٭٭٭
Komplex illat sok élesztővel, és fehér húsú barackkal. Szájban kellemes sósság, szép gyöngyözés, egész kis krémesség jellemzi. Utóíze hosszabb, itt nagyobb komplexitás, több karakter bontakozik ki.

Cuvée Maria del Mar ٭٭٭٭
Szép komplex illat, benne sok trópusi gyümölcs és vanília, de egy kis ánizs is feltűnik. Ízében feltűnik az új fahordó, de nagyon kellemesen, nem elnyom, hanem plusz karakter ad. Testesebb, krémesebb, érleltebb ízvilág. 

Cava Semi Sec ٭٭٭
Itt is visszafogott szín jelentkezik. Illatában cukrozott és trópusi gyümölcsök jelentkeznek, előtérben az ananász és a mangó. Nagyon kellemes cukortartalom, nem túlzó, jól kerekít, egyensúlya megmarad.

Cava Semi Sec Rosado ٭٭٭
Közepesen mély rozészín, illata meggyes, málnás, de kevés eper is keveredik a pohárban. Szép gyümölcsössége mindvégig megmarad, itt is nagyon jó az egyensúly. Érdekes karaktert ad, jól beilleszthető egy cava sorba.

A Pere Ventura birtoktól szinte csak kőhajításra fekszik a Vallformosa, mely már régi kedves ismerősünk, hiszen 2007 szeptemberében egy igen emlékezetes délutánt és estét sikerült itt töltenünk a szüret kellős közepén. Érdeklődve vártuk, hogy az eltelt másfél év alatt milyen változások mentek végbe a több évszázados falak között.
   Az igen eredményesen működő pincészet szinte minden kontinensen képviselteti magát, borai mintegy harminc országban kaphatóak.
A Vallformosa 1865-re visszanyúló hagyományokkal rendelkező, tisztán családi tulajdonban levő vállalkozás az egyetlen olyan pincészet a most meglátogatottak közül, mely nem csupán Penedés-ben, hanem Rioja-ban és Ribera del Duero-ban is szerzett érdekeltségeket.
   Penedés-ben közel négyszáz hektárnyi szőlőterületet tudhat magáénak, és chardonnay, macabeo, muscat, parellada és xarel.lo, valamint cabernet sauvignon, garnacha tinta, monastrell, samsó, syrah és tempranillo fajtákkal dolgozik, melyekből két és félmillió palack bort és ugyanennyi pezsgőt készítenek.
   A pincészet központja Vilobí del Penedés-ben található, amely hamarosan Vallformosa Winery Convention Center néven is ismertté válik, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő körülmények között kapjanak helyet a szakmai, üzleti megbeszélések, bemutatók, továbbképzések, vagy akár, az aktív pihenés, a szakemberek méltó kikapcsolódása iránti igény esetére is rendelkezésre álljon.
   Henk Kluft ismertetésével egy rövid pincei sétán estünk át, majd ismét egy igen kellemes meglepetésben részesültünk. Amíg másfél éve a Rioja és Ribera del Duero-borok adták a különlegességet, most az új argentin szőlőbirtokukról származó torrontes, malbec és bonarda borokkal fűszerezték meg a délutánt, néhány borukkal pedig egy igen kellemes vacsora keretében ismerkedhettünk.  

Claudia de Vallformosa 2008 ٭٭٭
Halvány szalmasárga szín, közepesen intenzív virág- és gyümölcsillatok jellemzik. Szép, friss, savgazdag fehérbort ismertünk meg, mely szájban igen komplex gyümölcsösséggel kényeztetett. Jól illett hozzá a vacsora kezdeteként kínált, rákos- kagylós-majonézes toast.

Clos Maset 2005 ٭٭٭٭
Nagyon komoly megjelenés, mély szín, igen gazdag fűszeres és erdei gyümölcsös illattal nyit. Ízben dominálnak a tanninok, a nagy test, minden rezdülésében komoly koncentrációt ad. Még kimondottan fiatal bort ismertünk meg, melyhez a feltálalt bárány kissé visszafogottabb versenyzőnek bizonyult.

Carla de Vallformosa  Brut Reserva ٭٭٭٭
A Cava igen szépen indított, hozta a jellegzetes, élesztős, kissé ásványos, citrusos, fanyarkás illatot és zamatot. Egyetlen „negatívuma” abban merült ki, hogy egy desszerthez kínálták, így nem tudott teljes mértékben kiteljesedni. Sokkal jobb lett volna itt lezárásként egy kicsit magasabb cukortartalmú 
pezsgőt kínálni. 

2 megjegyzés:

  1. Én még sosem jartam arrafelé! Nem is gondoltam volna hogy ott ilyen sok pezsgő van!

    VálaszTörlés
  2. Rosenmayer András2011. szeptember 8. 8:41

    Bizony Lucsika! És ami a legfontosabb, nem gátolja semmi a pezsgőkészítést. Az eredmény pedig: sokszínűség, izgalmas tételek, hatalmas pezsgő (cava)kultúra. Ja és arrafelé szinte mindennapos, hogy valaki pezsgővel kezdje a reggelit (főleg, ha nem dolgozik), sok szállodában kiteszik a bontott palackot svédasztalra, és nem elhanyagolható módon sok energiát fektetnek abba, hogy propagálják a pezsgő étellel való együttes fogyasztását.

    VálaszTörlés