2012. február 13., hétfő

Üvegbe zárt (Kaldeneker)örömök

Kaldeneker Györgyöt legelőször egy tévés főzőműsorban láttam. Rögtön megragadott egyénisége, kreativitása. Kicsit később örömmel hallottam, hogy kézműves vállalkozásba kezdett, ráadásul olyanba, mely szervesen kapcsolódik a gasztronómiához, eredeti hivatásához.

Gyuri szakmája a diplomáciai vendéglátás, a kanadai nagykövetség szakácsaként dolgozott hosszú évekig. A főzés mellett igen korán megnyilvánult a lekvárok, szörpök, chutneyk iránti szenvedélye is, ráadásul mindez akkor, mikor utóbbi szinte még teljesen ismeretlen volt Magyarországon. Sőt, a lekvárok és a szörpök is inkább csak ipari minőségben álltak rendelkezésre. Az éveken keresztül dédelgetett álmot végül egy tihanyi ismerős segítségével sikerült megvalósítania, és időben, gazdasági téren is most jutottak el oda, hogy legálisan, modern, XXI. századi körülmények között már kisebb piaci mennyiségben is készülhetnek az ínyencségek. A Budapest, XXII. ker. Gyár u. 15. szám alatt található manufakturális üzem és bemutatóterem pár nappal karácsony előtt készült el, így most elsősorban az év eleji, Valentin-napi és húsvéti különlegességek készítése folyik.

Személyes garancia
A Lekvárosház termékei szinte kizárólag hazai alapanyagokból, csökkentett cukortartalommal, tartósítószer felhasználása nélkül készülnek. Csak hab a tortán, hogy mindez saját ötletekkel és receptekkel egészül ki, ráadásul folyamatos személyes ellenőrzés mellett, sok esetben harminc esztendős szakmai és főzési tapasztalattal.
Előzetes bejelentkezés során lehetőségetek van a lekvárok megkóstolására, vásárlásra, de már működik az internetes áruház is, ahol non-stop lehet rendelni.

Szóval szép is az élet mostanság a Lekvárosház környékén! Persze mit sem érne egy ilyen felvezető cikk a valós kóstolás, a gyakorlati tapasztalatok közreadása nélkül. Ez azonban majd egy későbbi poszt lesz. Elöljáróban csak annyit: a feketeeredő dzsemmel és a zsályás birsalma zselével mi is alkottunk egy két dolgot.

4 megjegyzés:

 1. Épp zsályás birsalmazselét vettem én is most vasárnap a WAMP-on. Ajándékba adtam, várom a viszajelzést, ízlett-e. A feketerdő-dzsem is tetszett. Én főleg a piros- ill. bogyósgyümölcsöket szeretem, de most a megajándékozott ízlését vettem figyelembe. Legközelebb magamra is gondolok!

  VálaszTörlés
 2. Rosenmayer András2012. február 13. 15:01

  Érdemes! Nekünk hármat küldött Gyuri, a paprikalekvár sajnos út közben összetört. Viszont a másik kettő karakteres gyümölcsös ízű, fantasztikusan gazdag volt. Élmény volt vele dolgozni. Nemsokára jönnek a receptek.

  VálaszTörlés
 3. A paprika lekvárt sajnálhatod. A Faszállítók lekvárja is nagyon finom, én füstölt csirke mellel kóstoltam.A tequilás alma még várat a hozzáillő kapcsolathoz.

  VálaszTörlés
 4. Rosenmayer András2012. február 13. 18:11

  @ Max: Ahogy Gyuri kínálatát néztem, sok mindent kellene még pótolnom. Éppen most egyeztetünk, hogyan is tudunk erre sort keríteni. Csak hát a távolság...

  VálaszTörlés